Napelem vállalkozásoknak

mit nyer egy vállalkozás napelem rendszerrel?

Ma a vállalkozások többsége alkupozícióban van az áramszolgáltatóval, jogosultak egyedi árképzéssel elektromos áramot vásárolni. A rezsicsökkentés óta azonban legtöbbször az így beszerzett áram ára magasabb, mint a háztartási tarifa. Ezért is éri meg, különösen ipari jellegű vállalkozások esetében napelem rendszer telepíteni.

A vállalkozások napelem rendszereinek telepítésére többféle lehetőség adódik. Irodák, ipari csarnokok esetében többnyire az a legcélszerűbb, ha a napelemeket a tetőre szereljük. Ez lehet hagyományos sátortetős megoldás, vagy a csarnok tetejére megfelelő irányba és dőlésszöggel beállított tartórendszerrel történő telepítés.

Mezőgazdasági vállalkozások esetében is reális lehetőség lehet a tetőre szerelés, de mert náluk feltehetően több, kihasználatlan földterület adódik, így a földi elhelyezés is szóba jöhet.

A tapasztalat az, hogy egyre több olyan vállalkozás van, amelyeknél olyan adottságokkal találkozunk, hogy a vállalkozás akár teljes energiaigénye fedezhető napelemek segítségével.

Fontos tudni, hogy a háztartásokkal ellentétben, a vállalkozásoknál kiépített rendszerek általában 50 kW teljesítmény felettiek. Ebből két dolog következik:

  • az ilyen rendszerek telepítése engedélyköteles,
  • az ilyen rendszerekben megtermelt és fel nem használt áramot az áramszolgáltató nem köteles átvenni.

Az engedélyek beszerzését természetesen segítjük. Hogy a fel nem használt mennyiség el ne vesszen, több megoldást is javaslunk.

A napelem rendszer mellé könnyen kiépíthető egy nagy teljesítményű, hosszú élettartamú akkumulátorokból álló tárolókapacitás. Ebbe a napelem rendszer a termelési időszakban (nappal) betölti a fel nem használt áramot, majd éjszaka ebből működteti az áramfogyasztó berendezéseket.

A másik megoldás a tárgyalás és megállapodás az áramszolgáltatóval. Ilyenkor meg kell győzni a szolgáltatót, hogy vegye át a túltermeléssel keletkezett mennyiséget és meg kell állapodni a megfelelő, mindkét fél számára kielégítő árban.

Természetesen a két megoldás együtt is működik, ilyenkor a nem tárolható fölös mennyiség kerül visszatöltésre a hálózatba.