Napelem háztartásoknak

milyen előnyei vannak a napelem rendszereknek egy családi háznál?

Ma a magyar energiastratégia egyik kiemelt prioritása a napelem rendszerek elterjedése, illetve az ezekkel termelt energia felhasználása a háztartásokban. Ez számos előnnyel jár azok számára, akik napenergiát szeretnének felhasználásra, de van olyan jogszabályi feltétel is, amelyik ösztönzi és kikerülhetetlenné teszi a napelem rendszerek telepítését.

2021. januárjától Magyarországon egy uniós direktíva miatt az az épület kaphat csak használatbavételi engedélyt, amely energiaszükségletét legalább 25 %-ban megújuló energiával elégítik ki.

A háztartásokba telepített napelem rendszerek nem engedélykötelesek 50 kW teljesítményig. Ez általában elég egy épület csaknem teljes energiaszükségletének kielégítésére.

Az 50 kW teljesítmény alatti napelem rendszerekben termelt fel nem használt áram hálózatba feltöltésének lehetővé tétele kötelező az áramszolgáltatónak. Így akár nulla forintos egyenleg is elérhető.

A háztartásokba telepített napelem rendszerek bekerülési költsége az újonnan épített családi ház építési költségeinek 4-5 %-a. Ezzel a beruházással azonnal csökken az energiára költött költségünk. A napelem rendszer 8-10 év alatt megtérül, majd utána legalább 20-30 évig gyakorlatilag ráfordítás nélkül nélkül termeli az áramot.

A napelem rendszereket lehet tetőre és földre is telepíteni. A tetőre telepítés több szempontból is előnyösebb. Nincs útban, nem foglal helyet a kertben. A berendezések súlya oly csekély, hogy azt a tetőszerkezet kényelmesen elbírja, felszerelésekor pedig nem károsodnak a cserepek, a tartószerkezet és a szigetelés.

Megrendelőinket az első pillanattól fogva végigsegítjük a napelem rendszer telepítésén.