A napelem technikai előnyei

ITT MINDENT MEGTUDHAT

Az elmúlt másfél-két évtizedben egyre nagyobb teret hódít a világban a megújuló energia használata, ezen belül is a napelem rendszerekkel előállított energia. Ez a felhasználóknál alacsonyabb, vagy nulla forint összegű villanyszámlákban mutatkozik meg. A napelem rendszerek és más, megújuló energiából villamos áramot előállító rendszerek elterjedésével ugyanakkor csökken a fosszilis fűtőanyagok áramtermelésre használt mennyisége. Ez jó a felhasználóknak és jó az országnak is.

Az elmúlt időszak azonban nem csak a napelem elterjedéséről, hanem a használt technológia robbanásszerű elterjedéséről is szólt.

Sok olyan tévhit kering a napelemekről, amit érdemes megvizsgálni, hiszen azok cáfolata nagyon könnyű.

Napelem megtérülése

Sokan azt gondolják, hogy a napelem beruházási költsége évtizedek alatt térül csak meg. Nos, a korszerű technológia elterjedése, az élesedő piaci verseny a gyártók között mára olyan fogyasztói árakat eredményezett, hogy bátran kijelenthetjük: a napelem rendszer beruházási költsége 8-10 év alatt megtérül.

Napelem rendszerünk ezután már csak termel, hiszen karbantartási igénye és költsége gyakorlatilag nincs.

De az egyszeri nagyobb beruházást követően már az első hónaptól radikálisan csökken a hálózatból vett áram mennyisége – így az áramszolgáltatónak fizetendő díj összege.

A napelem felszerelése megfizethető

Mint már fentebb említettük, a piaci verseny és a kedvező állami szabályozás megfizethetővé csökkentette a napelem rendszerek beruházási költségeit. Általánosságban elmondható, hogy egy új családi ház építési költségének mintegy 4-5 %-a az adott ház energiaellátását megoldó napelem rendszer beruházási költsége. És ne feledjük, az első bekapcsolással a ház fenntartási költségei radikálisan alacsonyabbak, mint ha csak a helyi áramszolgáltatótól vásárolnánk az áramot.

A napelem gyártása nem környezetszennyező

A napelemekbe nem kerül más alkotóelem, mint amiket eddig is nagy mennyiségben használt az ipar. Ón, réz, szilícium, műanyag, üveg. Ezeket többnyire újrahasznosított alapanyagokból készítik el.

A már nem használt napelemekre pedig vonatkozik a begyűjtési és újrahasznosítási kötelezettség, így a régi napelemekből új fog készülni.

Bár napelem nappal termel, éjjel is biztosíthatja ellátásunkat

Nyilván, a nap sugárzását alakítja át a napelem árammá, ezért értelemszerűen, ha beáll az éjszakai sötétség, akkor nem állít elő energiát. De a nappal termelt energiát megfelelő akkumulátoros technológiával el tudjuk tárolni, majd éjjel ebből az eltárolt energiából tudjuk fedezni fogyasztásunkat.

De ha nem is építünk be tárolókapacitást, akkor sem kapcsol ki a hűtőszekrény éjszaka. A jogi szabályozásnak köszönhetően, a helyi áramszolgáltatók a napelemes épületek esetében kötelesek felszerelni kétirányú villanyórát. Ez azt jelenti, hogy a nappal termelt és fel nem használt áramot feltölthetjük a szolgáltató rendszerébe, amikor pedig rendszerünk nem termel elegendő áramot, az épület üzemeltetéséhez szükséges mennyiséget a szolgáltató rendszeréből szerezzük be.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a napelem megfelelő dőlésszögbe állítva felhős időben is termel, bár csökkent kapacitással. De még így is 50 % feletti teljesítménnyel állítja elő erősen felhős időben is az áramot.

A napelem elhelyezése

A napelem rendszereket általában az épületek tetejére telepítjük. Ennek elsősorban a talaj szabadon hagyása az oka. Sokan aggódnak, hogy mennyire terheli meg a napelem rendszer súlya a tetőt, mennyire kell bontani azt.

Egy átlagos háztartás ellátásához szükséges mennyiségű napelem súlya 200-300 kg, ami még el is oszlik a tetőn. Elmondható, hogy egy átlagos tetőszerkezetnek nem jelent komolyabb megterhelést, nem kell megerősíteni.

A tetőszerkezetet nem kell nagyon megbontani! Néhány cserepet kell elmozdítani a szerelés idejére, nem sérül sem a tető, sem a tartószerkezet, sem a szigetelés.

A napelem ellenáll a környezeti károknak

Sokan aggódnak, hogy szélsőséges időjárási körülmények között sérülhetnek a napelemek, pótlásuk pedig költséges.

Természetesen a gyártók is felkészültek arra, hogy egy jégeső kárt tehet az üvegfelületekben. Éppen ezért nagy ellenállású üvegeket kísérleteztek ki, amelyek ellenállnak a jégesőnek is. Sajnos azonban a klímaváltozással egyre hevesebb viharok is jöhetnek. Nem is állítjuk, hogy a napelemek valamennyit károsodás nélkül átvészelik, de elmondható, hogy csak olyan vihar képes bennük kárt tenni, ami egyébként egy normál állapotú tetőszerkezetben is. Ráadásul a károkat rendszerint a ház biztosítása fedezi.

A napelemek élettartama

A gyártók 20-25 évre állítják be a napelemek működési idejét. De Németországban, a kilencvenes évek elején telepített rendszerek még mindig működnek, kifogástalan állapotban.