Jogi háttér

Hogyan segítik a jogszabályok a napelem elterjedését?

A magyarországi és az uniós szabályozás is úgy alakult át az elmúlt időszakban, hogy az a napelem rendszerek terjedését is segíti. Uniós elvárás a tagállamoktól, hogy minimálisra csökkentség, majd megszüntessék a fosszilis tüzelőanyagokból előállított elektromos áramtermelést.

Az alábbiakban néhány, a jogi szabályozásból következő előnyt és elvárást ismertetünk.

A napelem rendszerek engedélyeztetése

A napelem rendszerek engedélyezési eljárását egy 2007-es kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében

  • az 50 kW teljesítményig nem kell engedély – ez lefedi a háztartások igényeit,
  • 50 kW teljesítmény felett a szigetüzemben működő rendszerek engedélykötelesek, ez egy hosszabb hatósági folyamat, amiben természetesen segítséget nyújtunk.

Abban az esetben, amikor visszatápláló napelem rendszert telepítünk, akkor azt be kell jelenteni a helyi áramszolgáltatóhoz.

A fel nem használt áram nem veszik el

A napelem rendszerek működése során rendszeresen vannak olyan időszakok, amikor a felhasználó a megtermelt mennyiséget nem veszi át. Ezt a megtermelt többletet tárolhatjuk akkumulátorokkal és így az éjszakai időszakban is működtethetjük vele a eszközeinket.

Ha azonban kétirányú rendszert üzemeltetünk, az 50kW teljesítmény alatti rendszerekből az áramszolgáltató rendszerébe feltölthetjük a felesleget. Ezt a mennyiséget a törvényi előírások értelmében az áramszolgáltató köteles átvenni.

Ez úgy történik, hogy a rendszer kiépítése után, miután kiépült a napelem rendszerünk és beépítettük a visszatáplálást lehetővé tevő invertert, azt első körben bejelentjük az áramszolgáltatónak. Az áramszolgáltató kis idő, általában 1-3 héten belül kiszáll a helyszínre és kicseréli a villanyórát. Ha ez megtörtént, már be is nyomhatjuk a főkapcsolót.

Az 50 kW teljesítmény feletti rendszerben termelt felesleges mennyiséget az áramszolgáltató nem köteles átvenni. Ehhez egyedi megállapodás szükséges.

Amennyiben többlet keletkezik, tehát több áramot táplál vissza a hálózatba a napelem rendszer, mint amennyit onnan a háztartás igénybe vesz, a szolgáltató számla esetében köteles a többletet kifizetni! Így aztán akár nulla forint is lehet a havi szolgáltatási díj.

Természetesen a visszatáplálás során is segítséget tudunk nyújtani az ügyintézésben.

Az állam pályázatokkal is segíti a napelem rendszerek terjedését

Magyarországon az energiastratégia fontos részét képezi, hogy a megújuló energiaforrások közül az állam a napelem rendszereket támogatja elsősorban. Ennek nyilván éghajlati okai vannak.

Éppen azért, hogy a háztartásokat és vállalkozásokat ösztönözzék a minél szélesebb körű napenergia felhasználásban, rendszeresen jelennek meg olyan hazai és/vagy uniós forrásból finanszírozott pályázatok, amelyek megkönnyítik a napelem rendszerek telepítését. A pályázat folyamatában is részt tudunk venni.

2021. január 1-től lehetetlen lesz használatbavételi engedélyt kapni új épületre napelem nélkül

2021-től szigorodnak az új építésű épületek használatbavételi szabályai. Az állam hadat üzen a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével áramot termelő erőműveknek. Ez az egyik oka annak, hogy csak olyan épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek „közel nulla energiaigényűek”. Ez a rendelkezés azokra az épületekre is vonatkozik, amelyek építési engedélye korábbi. Ezt a megfelelőséget a használatbavételi engedély kiadási eljárásában vizsgálják és megtagadják az engedély kiadását, ha az épület ennek a feltételnek nem felel meg.

Feltétel, hogy az épület energiaigénye legalább 25 %-ban megújuló energiaforrásból kerüljön kielégítésre. A legolcsóbb és legkönnyebben elérhető ilyen energiaforrás a napelem.