Módosul az elosztói szabályzat!

Módosul az elosztói szabályzat!

Az egyre inkább elterjedőben lévő napelemes rendszerek leterhelik a már korszerűsítésre szoruló hálózatot, így a külföldi példákat követve Magyarországon is változik a fázisokra csatlakoztatható limit, ezzel viszont jelentős többletköltséggel kell számolnunk, ha figyelmen kívül hagyjuk a határidőket.

A szabályozás az alábbi módosítást írja elő: “Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.

Ez azt jelenti, hogy aki egyfázisú invertert telepítene annak célszerű a nagyobb teljesítmény érdekében  2021. április 30-ig beadni csatlakozási igényét. Ezután a kisfeszültségű hálózatra – az eddigi 5 kW-os határral ellentétben – kizárólag 2.5 kW-ig csatlakoztatható, egy 3 kW-os napelemes rendszerre már három fázisú inverter alkalmazása lesz a megengedett.

Figyelembe kell venni a fázisok bővítésével járó időt is, ami sajnos akár több hónapot is igénybe vehet ezzel is esélyt adva a határidőkből való kicsúszásnak. Ha egy fázis van bekötve otthonunkba, de 5 kW-os rendszert szeretnénk, teljesítmény bővítés szükséges, azaz igényelni kell a 3 fázist. A bővítésnek van egy úgynevezett „hálózat fejlesztési hozzájárulás” díja, ami amperenként 3.600 Ft + ÁFA.
Ha ez előtt állnak számolni kell azzal is, hogy ne egyszerre igényeljenek teljesítmény bővítést és engedélyt napelem rendszerre, mert egyszerre csak egy folyamatot lehet az áramszolgáltatónál igényelni, a kettő együtt sajnos nem megy.

Persze vannak alternatívák, melyekkel kikerülhetjük ezeket az ügyintézéseket, mint a teljesítmény szabályozása. Ilyenkor egy nagyobb kW-os invertert leszabályoz a kivitelező 2.5 kW-ra, így az ennél többet nem is fog leadni, de sajnos ebben az esetben rengeteg lesz az elveszett energia.

Az otthonfelújítási programban résztvevőknek június 30-ig kell lezárni a szaldós elszámolással készült csatlakozási szerződéseket, ezután csak bruttó elszámolásban lehet szerződéseket kötni.

Támogatás igénybevétele nélkül ez az idő 2023.12.31-ig tolódik ki!

Szaldós elszámolásnál az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell csak rendezni az áramszolgáltató felé (Kwh-Kwh).A  bruttó elszámolásnál a betáplált (fel nem használt) energiát a szolgáltató eltérő áron fogja számolni betápláláskor, mint amilyen áron a vissza kapjuk, azaz ha alacsonyabb díjat határoznak a betáplálási árnak, fennáll a veszély, hogy ismét számlát kell fizetni az áramszolgáltató felé! Ezt a problémát  egy nagyobb rendszerrel kiküszöbölhetjük.

 

Otthonfelújítási programban természetesen június 30 után is lehet napelemeket telepíteni – pár évvel kitolódik a megtérűlés ideje – mint a szaldós elszámolással.