A napelem és a tévhitek

A napelem és a tévhitek

Az első dolog amit hallunk, miért nem szeretne valaki napelemet, hogy nem fog megtérülni a belefektetett összeg.
Ez a legelterjedtebb tévhit és ha Te is így gondolkozol, neked ajánljuk ezt a bejegyzést.

Számoljunk átlag árakkal: van egy család akinek 150.000 Ft az évi villanyszámlája, és 1.500.000 Ft a napelemes rendszerük beruházási költsége. Persze az árak változnak, de most a nagy általánosságot nézve ennek a családnak a napeleme 10 év alatt megtérül. A már megtermelt villamos energiát a családnak már nem kell megvennie, ez az összeg megmarad.
10 év lehet hosszú idő is, de ha egy állásinterjúra gondolunk, az öt éves tervünkről tudnunk kell beszélni, így máris nem tűnik olyan hosszú időnek.
Tehát a napelem meg fog térülni akár 10-20 év alatt is visszaforgatja a költségeket és nézzük azt az oldalát is, hogy mennyivel környezetbarátibb megoldás!

Mi újság a megtermelt felesleggel?
Június 30-ig van lehetőség a szaldós elszámolással készült szerződéseket megkötni, melynek lényege, hogy a megtermelt felesleget a rendszer betermeli a hálózatba, így mondhatni lenullázzuk azt a költséget, ha esetleg visszavételezünk a szolgáltatótól. Ezt a szaldós elszámolást a havi bruttó fogja felváltani, viszont ezt a feleslegesen megtermelt energiánkat bizonyos díj fejében fogja átvenni és ha visszavásároljuk az áramot akkor azt a bizonyos díjtól eltérő áron adja. Tragikusnak hangzik, minden kezdet nehéz, de aki megújuló energiaforrással magának termeli az áramot, nem fog kirívóan magas összeget fizetni emiatt.
A legjobban Ablonczy Balázs fogalmazta meg:
„AZAZ A NAPELEMPIACI KILÁTÁSOK TOVÁBBRA IS „FÉNYESEK”. EZEKNÉL FOGVA A SZALDÓELSZÁMOLÁS KORSZAKÁNAK VÉGÉT NEM SIRATNI KELL!
Az csupán azt jelzi, hogy a kezdeti érdeklődést a napelemek telepítése és használata iránt sikerült eléggé felkelteni, de energiatárolásban és hálózati menedzselésben, ingyen, ennyit bírt az ország.  Most pedig ott vagyunk, hogy ezt a motort a következő fokozatba kell váltani. Támogatni, ösztönözni továbbra is lesz, lenne mit: a szaldó elszámolást válthatná az energiatároló rendszerek telepítésének támogatása, és akár a teljesen önellátóvá válást is lehetne ösztönözni, de mindezek alapfeltétele a napelemrendszerek megléte.”

Nagyzolás…
Egyáltalán nem! Minőségi munkát igaz meg kell fizetni, de ezt csak egyszer kell és az előző példát nézve, viszonylag hamar, belátható időn belül megtérül és nyereséget termel. Ha elromlik valami, hozzánk hasonlóan a legtöbb cég garanciát vállal a termékre, lényegében úgy vannak tervezve, hogy a legszélsőségesebb időjárást is kibírják évtizedekig. Napelemek, igaz azért lényegesen kevesebbet, de felhős időben is termelik az áramot. Hálózatos napelemnél, amíg lehet, érdemes az éves elszámolású, szaldós szerződést kötni a szolgáltatóval, hogy a kedvezőbb feltételek mellett megtermelt többlet mennyiséget visszavezesse a hálózatba, így ha a rendszerünk nem termel elég áramot például télen és a hálózatról veszi az energiát, ne kelljen plusz költségekkel számoljunk.